Welkom (inloggen)

Mandje: Leeg
  •  
 

Customize Your World & duurzaamheid

CYW en het vak van handletteren

Customize Your World is een fair trade-project dat sinds 2008 bestaat. Het is een samenwerking tussen mij, Magda Rijs, grafisch ontwerper en kunstenaar, en een aantal painters uit India. Zij beoefenen een vakmanschap dat hier in het westen vrijwel geheel verdwenen is: het handmatig (be-)letteren. Op mijn vele reizen in India vielen mij de hoeveelheid bordjes met teksten op, sommige functioneel (‘Silence please!’), andere meer inspirerend (‘Smile, it approves your face value’), altijd kleurrijk en met zeer veel zorg uitgevoerd. Het is een levendige grafische cultuur en ik kwam daarom steevast thuis met honderden foto’s hiervan. Maar foto’s waren niet genoeg...
Ik ging op zoek naar de schilders achter de sign boards en heb een aantal bordjes laten maken met zelfverzonnen teksten, als souvenirs. Hier werd thuis zo enthousiast op gereageerd dat ik steeds zekerder werdvan het feit dat ik hier met een bijzonder product te maken had. Ondertussen kreeg ik steeds meer verzoeken voor customized bordjes en besloot ik in 2008 om een eerste grote lading in opdracht te laten schilderen, et voilà; het begin van Customize Your World. Inmiddels is dit uitgegroeid tot wat het nu is: een webshop en do-it-yourself-website
 

CYW en samenwerken

Ik vind het belangrijk om met Customize Your World op een eerlijke en opbouwende manier samen te werken met de vakmensen uit India. De painters krijgen een echt goede prijs, zijn gegarandeerd van werk en er blijft bovendien een traditioneel ambacht behouden. Fair Trade dus. De bordjes zijn duurzaam. Zeker in vergelijking met de ook in India opkomende vorm van reclame maken die wij al langer kennen. Het digitaal printen op kunststof. In de extreme weersomstandigheden ligt zo’n banner na zeer korte tijd helaas weer als plastic afval op straat. Onze bordjes daarentegen gaan een leven lang mee.
In de toekomst zal Customize Your World ook op zoek gaan naar onder meer milieuvriendelijkere verf dan gangbaar is in India, om ‚groener' te worden en ook de werkomstandigheden van de kunstenaars te verbeteren. Daar is nog genoeg ruimte voor verbetering. Tourisme is een grote bron van inkomsten in Udaipur. CYW praat met kunstenaars over hoe we over traditionele kunstvormen op een alternatieve en nieuwe manier in kunnen zetten. Hippe producten maken met traditionele middelen. Zorgen dat de miniatuurschilders en de boekbinders zichzelf opnieuw kunnen uitvinden en hun vak kunnen blijven uitoefenen.
 

CYW en teruggeven

Tot slot geeft Customize Your World terug aan de samenleving in Udaipur. Van de verkoop van de bordjes gaat namelijk 20 procent naar ‘Free the Children’, een organisatie die kinderen – vooral achtergestelde Indiase meisjes – een betere toekomst biedt door o.a. educatie. Free The Children is in Udaipur -waar onze bordjes vandaan komen- actief en kijkt naar het grotere plaatje. Kijkt u vooral op hun pagina (http://www.freethechildren.com/international-programming/where-we-work/i...) om een beter idee te krijgen van wat zij doen, en waar u zelf met uw aankoop aan mee doneert.
 
Kortom: wij geloven in win-win situaties, en hopen uiteraard dat iedereen geniet van de signboards die we met zoveel liefde maken.

 

http://www.freethechildren.com/international-programming/where-we-work/india/

https://www.facebook.com/JasonMrazFoundation?fref=ts